Før oprettelse

Forside » Forening » Før oprettelse

Går du og overvejer at oprette en forening i Coding Pirates Denmark, er du kommet til det rette sted. Frivilligportalen er hjemsted for de frivilliges virke i foreningen. Her kan du læse om alt omkring oprettelse af en ny forening og få alle nødvendige guides og dokumenter til dit frivillige arbejde.

Hvis Coding Pirates er helt nyt for dig, kan vi anbefale dig først at læse om vores formål samt foreningopbygning.

» Læs om Coding Pirates Denmark

Overvejelser: Forening eller afdeling?

Når du skal oprette en forening er det vigtigt at overveje, om det skal være en selvstændig lokalforening eller en afdeling under en anden forening.

Forening

En selvstændig lokalforening har selv et juridisk ansvar for at indhente børneattester, holde regnskab, have kontakt til offentlige myndigheder generelt. Derfor skal en lokalforening have en bestyrelse, udover at have frivillige til at styre selve klubaftenen.

Er der ikke nogen lokalforening i nærheden, eller er der ikke kapacitet i den nærmeste lokalforening til at varetage ansvaret for afdelingens økonomi og samarbejdsaftaler, så kan man danne sin egen lokalforening.

Fordele ved foreninger

 • Man har direkte kontrol og adgang til økonomi og til de prioriteter, som foreningen vælger at have
 • Foreningen kan derfor indrette sig selv efter sine egne interesser

Ulemper ved foreninger

 • Man skal have ressourcer til at danne sin egen bestyrelse, og man er juridisk ansvarlig for alle aspekter af foreningens virke
 • Det kræver folk med god indsigt i foreningsarbejde, og at der minimum er tre kompetente figurer: Formand, næstformand og kasserer

» Sådan opretter du en forening

Afdeling

En lokalafdeling derimod er en selvstændig enhed under en lokalforening. Den har ofte sin egen lokation, afholder sine egne klubaftener, og så har den et begrænset juridisk ansvar.

Fordele ved afdelinger

 • Man kan fokusere på klubaftenerne
 • Man ikke skal tænke så meget i overordnede linjer eller have styr på den overordnede økonomi og involveres i det bureaukratiske arbejde med f.eks. kommunesamarbejde

Ulemper ved afdelinger

 • Begrænset indflydelse på f.eks. investeringer og samarbejdsaftaler, medmindre man har en aftale med lokalforeningen om, at disse dele er til rådighed
 • Vejen fra tanke til handling bliver på den ene side lettere, i det at man i de daglige beslutninger ikke skal tænke på andet end afdelingen, til gengæld bliver det sværere ved de større beslutninger og investeringer, i det at man er afhængig af andre

» Sådan opretter du en afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Vi har samlet en række af de spørgsmål, vi oftest får, når frivillige overvejer at starte en ny afdeling eller forening op. Har du andre spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os.

Hvilke krav er der, når jeg opretter en forening/afdeling?
 • Foreningen er stiftet til at følge Coding Pirates Denmarks vedtægter
 • Foreningen er en folkeoplysende, demokratisk forening, som hører under Coding Pirates Denmark
 • En nedlukning skal foretages på oplysende vis og derfor involvere alle i berøring med foreningen: Bestyrelsesmedlemmer, frivillige, medlemmer i foreningen, herunder pirater, der er medlemmer, Coding Pirates Denmark og lokale samarbejdspartnere
 • Foreningen har pligt til at holde Coding Pirates Denmark orienteret om aktiviteter, medlemstal, økonomiske forhold samt evt. udfordringer ift. foreningens videre arbejde. Det er vigtigt for Coding Pirates Denmark at være en demokratisk forening, og den lokale foreningsstiftelse er medvirkende til at sikre det lokale medlemsdemokrati.
 • Husk at melde lokalforeningen ind i CVR-registeret, hvis der skal søges støtte og tilskud ved kommunen. Det er også et krav for at kunne have og administrere en bankkonti m.m.
Hvilke fordele er der ved at være en del af Coding Pirates?

Som en del af Coding Pirates Denmark eksisterer der en del direkte og indirekte fordele:

 • Jeres forening bliver en del af et landsdækkende, erfarent netværk af IT-kreative.
 • I får hjælp og støtte af Sekretariatet i Coding Pirates Denmark i udfordrende situationer.
 • I bliver en del af et velkendt brand, som har eksisteret siden 2014, og som hele tiden udvikler sig.
 • Hovedforeningen er medlem af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og har derigennem både netværk og indflydelse til resten af foreningsdanmark. Dette giver også mulighed for lokalforeningerne til at søge tilskud, som kun er tilgængelige for DUF-medlemmer.
Hvor lang tid går der, før vi kan komme i gang?

Fra man tager kontakt til Coding Pirates Denmark og frem til den nye forening eller afdeling har den første klubaften, skal der forventes at gå omkring 1-2 måneder. Det kommer an på, hvor hurtigt man selv arbejder, og hvor let det lykkedes jer at skaffe frivillige, børn og unge, samt at indgå en aftale om en lokation. For de fleste vil det give mening, at der går længere tid, idet en opstart midt i foråret eller efteråret kun giver en halv sæson, som kan virke mere kaotisk og uforberedt for børn og unge. Brug derfor tiden til at forberede forløb eller indhente erfaring i andre lokalforeninger i nærheden.

Lav gerne en plan, som varer længere end første sæson (et halvt år), og som er fleksibel, da man får meget erfaring i første sæson. En længere plan giver også de nye frivillige en idé om, hvad de har meldt sig til. Hvis den første sæson er endt i rent kaos (eller føles som det), kan man risikere, at nogle af de frivillige trækker sig, før næste sæson skal planlægges.

Hvor skal vi afholde vores klubaftener?

De fleste af vores afdelinger og foreninger holder til på biblioteker, kulturhuse, virksomheder og skoler. Mulighederne er mange, og måske din kommune kan hjælpe dig med at finde lokaler, som I kan låne.

» Læs mere om lokationen for jeres klubaftener

EXPLAINER

En lokalforening er sin egen selvstændige instans under Coding Pirates Denmark. Foreninger har deres egne bestyrelser samt økonomi.

En afdeling hører under en lokalforening. Alle foreninger har mindst én afdeling under sig. Afdelinger har ofte sin egen lokation og den afholder sine egne klubaftener.

Er du ikke frivillig endnu?

Hvis du endnu ikke er frivillig i Coding Pirates, så kan du læse mere om Coding Pirates som organisation her, og om at være frivillig her, hvor du også kan skrive dig op til at blive frivillig.

Hjælp os med at blive bedre

Hvis du har tilføjelser, rettelser eller input til Frivilligportalen, så send dem gerne til [email protected]

Coding Pirates Denmark
Kochsgade 31D, 2.
5000 Odense C
[email protected]

CVR: 35552316

Privatlivspolitik